#IDISbetterworld

Hoe IDIS sponsor werd van de World Cup Wheelchair Fencing 2019 Amsterdam

IWAS Wheelchair Fencing

De ontmoeting met Elke – een schermtalent met een beenprothese

14 oktober 2019

Waar moet ik dit bijzondere verhaal beginnen…. Ik denk bij de ontmoeting met Elke van Achterberg in Korea. Elk jaar organiseert IDIS Global de Global Partners Summit (GPS). Alle internationale partners, inclusief ikzelf, komen dan samen in Korea, de thuisbasis van het merk IDIS. We blikken terug, kijken vooruit en delen kennis. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat het meest indrukwekkende moment plaatsvond op de terugweg, na afloop van de summit.

Al wachtend op het vliegveld in Seoul zat ik samen met productmanager Joris Schoot de training van de F1 GP Singapore te kijken op mijn telefoon toen we een jongedame opgelucht adem hoorde halen en zeggen: “Oh wat fijn, eindelijk Nederlands…”. Tijdens deze ontmoeting ontstond een interessant gesprek met een openhartig jong schermtalent. En met scherm bedoel ik niet een tv-scherm maar de wat onbekende sport schermen.

Ik had haar al eerder gespot en gezien dat ze een beenprothese had. Een beetje verbaasd over het feit dat zo’n jongedame zo ver van huis is, vraag ik Elke nieuwsgierig naar wat ze doet op het vliegveld in Korea. Ze vertelt over haar deelname aan de wereldkampioenschappen rolstoelschermen in Icheon, Korea, over haar ambitie en droom om volgend jaar deel te nemen aan de Paralympics in Tokyo.

Ik kon niet anders dan geïnspireerd en verwonderd raken door deze dame. Maar de grote vraag bleef knagen…. Uiteindelijk stel ik hem dan maar; “Hoe komt het dat je een beenprothese hebt?” En het antwoord daarop is mogelijk nog wonderlijker; door tijdens het ravotten met haar zus een koprol te maken en haar teen te breken. Wat uiteindelijk leidt tot de amputatie van haar onderbeen. Echt bizar!

Elke wekt trouwens op geen enkel moment in haar verhaal de indruk zielig gevonden te willen worden, juist niet. Ze is uitzonderlijk positief, ik bewonder haar daarvoor en ik bedenk me dat ze een voorbeeld voor vele anderen zou kunnen zijn. (Check Elkes verhaal op www.elkevanachterberg.nl)

Ze vervolgt haar verhaal door te vertellen dat ze altijd heel sportief is geweest, actief in de ritmische gymnastiek, een combinatie van dansen en turnen. En dat ze na amputatie van haar onderbeen eindelijk pijnvrij is en haar levenslust hervindt door opnieuw te gaan sporten. Ze kiest daarbij voor een bijzondere sport: rolstoelschermen. Ze vertelt dat ze ambassadeur is van de Dutch Wheelchair Fencing Foundation en dat haar moeder de voorzitter is van deze Stichting en daarnaast ook nog Event director van IWAS World Cup Wheelchair Fencing Amsterdam is.

Wat vind ik het een inspirerend verhaal, zo positief, ambitieus, vol doorzettingsvermogen en volharding. Ik vraag me tegelijkertijd af; “Hoe kan ik hieraan bijdragen, hoe kan IDIS Nederland hieraan bijdragen………….”. In de volgende blog neem ik je verder mee in dit inspirerende verhaal.

Carlo Kuijer, directeur IDIS Nederland BV

Elke Lale van Achterberg

Elke van Achterberg, rolstoelschermster

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid.
Ik Accepteer